0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Keen Heick-Abildhauge
Foto: Keen Heick-Abildhauge
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@sundhedsmonitor.dk

Mødrehjælpen: Der er stadig masser at kæmpe for, når det kommer til abort

Hvis ikke vi aktivt tager stilling og giver saglig og uvildig rådgivning, så overlader vi de danske kvinder til tvivlsomme Google-søgninger sponsoreret af internationale pro-life aktivister, skriver direktør i Mødrehjælpen Ninna Thomsen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I Danmark har kvinder i over 40 år haft adgang til fri abort. Det ved vi i Mødrehjælpen, for vi har fra dag 1 kæmpet for, at danske kvinder har ret til at bestemme over deres egen krop og deres personlige livssituation. Retten til fri abort er i vores øjne en grundlæggende menneskeret.

Alligevel blusser debatten om abort op med jævne mellemrum. Det gjorde den under den amerikanske valgkamp. Det gjorde den, da polske kvinder gik på gaderne i protest mod de nationale stramninger. Og det gjorde den igen, da Jens Rohde for nylig meldte sig ind i Kristendemokraterne.

Hvis ikke vi tager debatten og genbekræfter vores fælles værdier, så dør de ud

I Mødrehjælpen hilser vi debatten velkommen. Vel vidende, at 9 ud af 10 danskere bakker op om den fri abort. For vi skal altid kunne tale om, hvorfor vi i Danmark ser den fri abort som en ukrænkelig menneskerettighed.

Eneste uvildige abortrådgivning

Der er også et sundhedsaspekt i diskussionen.

Debatten er med til at skabe opbakning til og forståelse for det personlige valg, som ca. 14.000 danske kvinder og par hvert år træffer. En undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viste tilbage i 2010, at blandt de 20-24-årige var knap halvdelen i tvivl om abort. Det samme er mange af de kvinder, der vælger at få en abort.

Knap 10 pct. af disse kvinder udvikler således problemer som krise-reaktioner, posttraumatisk stress m.v.

Og det ved vi alt om fra vores abortsamtaler i Mødrehjælpen.

Vi driver nemlig landets eneste uvildige abortrådgivning. Igennem vores knap 400 årlige samtaler hjælper vi kvinden eller parret til at sætte ord på tvivlen. Vi hjælper og støtter den enkelte kvinde til at træffe det valg, der er det rigtige for hende. Og vi støtter og rådgiver i forhold til de psykiske eftervirkninger, der kan opstå oven på aborten.

Overladt til tvivlsomme Google-søgninger

Hvis ikke vi tager debatten og genbekræfter vores fælles værdier, så dør de ud. Hvis ikke vi aktivt tager stilling og giver saglig og uvildig rådgivning, så overlader vi de danske kvinder til tvivlsomme Google-søgninger sponsoreret af internationale pro-life aktivister.

Det er kun få år siden, at Sundhedsstyrelsen fjernede sin henvisning til Abortlinjen, der drives af Retten til liv, en organisation som er imod den fri abort.

Abortlinjen køber sig fortsat til en topplacering, hvis man søger på ’abortrådgivning’ på Google. Imens får Mødrehjælpen stadig helt det samme tilskud i kroner og øre til den uvildige og fakta-baserede rådgivning, vi tilbyder. Det kan gøres bedre.

Så kære Danmark: Den fri abort er ikke kommet af sig selv. Vi har kæmpet for den. Abort er fortsat tabubelagt. Sådan bør det ikke være. I USA, i Europa og i vores egen baghave på Færøerne er aborten under pres. Der er stadig masser at kæmpe for verden over.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: