0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jesper Schwartz / Lægeforeningen
Foto: Jesper Schwartz / Lægeforeningen
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@sundhedsmonitor.dk

Lægeforeningen: Onsdag bliver en skæbnesvanger dag for sundhedsvæsenet

Onsdag bliver der truffet endelig beslutning om, hvor mange speciallæger der skal uddannes fra 2022. Beslutningen kan blive en bombe under sundhedsvæsenet, skriver Lægeforeningens formand Camilla Noelle Rathcke.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

På onsdag 24. marts bliver der truffet en beslutning, som kan være en bombe under sundhedsvæsenet.

Det er nemlig den dag, hvor antallet af speciallæger, der skal uddannes over de næste fem år, bliver lagt fast. Og på trods af, at Lægeforeningen sammen med Lægevidenskabelige Selskaber har peget på et behov for at uddanne mere end 1.250 speciallæger årligt, vil Sundhedsstyrelsen kun uddanne 1.041.

Det vil altså betyde, at der hvert år vil blive uddannet omtrent 200 færre speciallæger end det antal, vi mener, patienterne har behov for. Det er en bombe under sundhedsvæsenet. Det vil gå ud over antallet af patienter, der kan behandles, og betyde, at kvaliteten i behandlingen vil falde.

Færre almenmedicinere trods mangel

Det er eksempelvis speciallæger i almen medicin – altså praktiserende læger – som Sundhedsstyrelsen vil uddanne for få af. Styrelsen lægger endda op til at skære ned på antallet – fra 350 årligt til 332.

Det er yderst problematisk, når alle ved, der er udbredt mangel på praktiserende læger. Og ikke mindst når Lægeforeningen, Praktiserende Lægers Organisation og Dansk Selskab for Almen Medicin har påpeget, at det er nødvendigt at uddanne 400 speciallæger i almen medicin om året de næste fem år.

Det er meget problematisk, at Sundhedsstyrelsen slet ikke har øje for det reelle behov for speciallæger

Noget lignende gør sig gældende for flere andre specialer. For eksempel lægger Sundhedsstyrelsen op til kun at uddanne 60 speciallæger i psykiatri årligt de næste fem år, hvilket står i skarp kontrast til de 80-85 psykiatere, der er brug for årligt. Børne- og ungdomspsykiatrien mangler også speciallæger. Her har vi peget på behovet for at uddanne 36 årligt de næste fem år, men Sundhedsstyrelsen vil kun uddanne 24.

Med tanke på, hvor presset psykiatrien er, hvor svært det er at få sit barn tilset i børne- og ungdomspsykiatrisk regi og med øje for de politiske løfter om en fuldt og helt dækkende tiårsplan for netop psykiatrien, er det mildest talt mystisk at ville uddanne alt for få speciallæger. Uden flere psykiatere og børne- og ungepsykiatere er det slet ikke muligt at komme i mål med en god tiårsplan for et løft af psykiatrien.

Flere ældre og dermed patienter

Det er meget problematisk, at Sundhedsstyrelsen slet ikke har øje for det reelle behov for speciallæger.

Manglen på speciallæger går ud over patienterne, som har brug for højt specialiseret behandling, men må tage til takke med et ringere tilbud, fordi der er for få speciallæger til det stigende antal patienter.

Med tanke på, at antallet af patienter er stigende – blandt andet fordi flere ældre lever længere, hvilket selvfølgelig er godt, men også betyder, at de lever længere med flere behandlingskrævende sygdomme. Derfor er det en nødvendighed, at der er flere speciallæger til at behandle dem.

Som samfund har vi en indlysende interesse i, at patienterne har en hurtig og nem adgang til specialiseret behandling i sundhedsvæsenet – det har også været et politisk ønske i årevis.

Det er helt afgørende, at Folketinget tager denne sag dybt alvorligt. Efter politikernes ønske er optaget af lægestuderende øget på universiteterne, fordi der igennem flere år har været mangel på speciallæger i Danmark. Nu skal vi så også sikre, at de universitetsuddannede læger efterfølgende bliver til speciallæger, så der er nok til at tage hånd om alle patienter.

At uddanne for få speciallæger vil være en bombe under sundhedsvæsenet, som hverken patienter eller politikere kan være tjent med.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: