0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Anders Rye Skjoldjensen/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Anders Rye Skjoldjensen/Politiken/Ritzau Scanpix
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat@sundhedsmonitor.dk

Forebyggelsesforskere: Effektiv forebyggelse kræver svære beslutninger

Vi ved meget om effektive forebyggelsesindsatser, men der er brug for politisk opbakning og en fælles indsats, hvis vi skal lykkes med at løfte folkesundheden i Danmark, skriver fem forebyggelsesforskere i et fælles indlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I dag går kun omtrent to en halv procent af de samlede udgifter på sundhedsområdet til forebyggelse. Det er kortsigtet ikke at investere mere i forebyggelse, og det vil koste langt mere på sigt på både et menneskeligt og samfundsøkonomisk plan. Flere vil leve med en eller flere kroniske sygdomme, og det er langt dyrere at behandle end at forebygge. Hvis der skal være et velfungerende sundhedsvæsen i fremtiden, er en målrettet forebyggelsesstrategi afgørende.

Den seneste tid har flere påpeget, at Danmark har brug for en målrettet forebyggelsesstrategi – fra Danske Regioners forslag om en Folkesundhedslov, til McKinsey, der med et indlæg i Børsen taler for at investere i forebyggelse. Senest har Det Konservative Folkeparti været på banen med et forslag om at nedsætte en forebyggelseskommission, som skal komme med forslag til, hvordan vi kan investere i forebyggelse. Og mandag blev fremtidens forebyggelse så drøftet på Sundhedspolitisk topmøde, som Dansk Erhverv inviterede til i samarbejde med flere andre organisationer. Som forskere med speciale i forebyggelse glæder vi os over den store interesse blandt politikere og erhvervsliv.

Forebyggelse kræver strukturelle tiltag

På Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse har vi forsket i effektive forebyggelsesindsatser de seneste årtier. Vores forskning har bl.a. vist, at individuelle forebyggelsestilbud, som f.eks. livsstilsvejledning, kun har meget kortsigtet effekt, hvis strukturelle tiltag ikke understøtter det gennem afgifter på usunde varer som alkohol, tobak og sodavand, placering af det usunde i f.eks. butikker og de fysiske rammer som f.eks. cykelstier. Derfor er det afgørende, at der skabes sunde rammer gennem strukturelle indsatser, hvis vi skal løfte folkesundheden. Det kræver, at både erhvervsliv, detailhandel og politikere træffer svære beslutninger om f.eks. at sætte prisen op på det usunde og indføre restriktioner i forhold til markedsføring af usunde produkter.

Hvis de gode resultater fra forskningsprojekter i forebyggelse skal skabe varige forandringer og forbedre folkesundheden, kræver det politisk opbakning

Forebyggelse kræver en fælles indsats

Vores forskning har den seneste tid lært os mere om værdien af komplekse forebyggelsesindsatser, der inddrager aktører fra hele samfundet og ser på det samlede system af faktorer med betydning for sundhed. Vi har bl.a. gode erfaringer fra projektet Sundhed og Lokalsamfund (SoL) på Bornholm, hvor vi undersøgte effekten af at inddrage offentlige, private og civilsamfundsaktører i at skabe en sundere hverdag for børnefamilier i lokalsamfundet. Resultaterne viste, at en fælles indsats og strukturelle tiltag fremmede en sundere adfærd.

Varig forandring kræver politisk opbakning

Lige nu er vi i gang med forskningsprojektet Vores Sunde Hverdag, der har til formål at udvikle og afprøve en ny forebyggelsesmodel i fire danske kommuner, hvor alle kommunale forvaltninger samt civilsamfundet og erhvervslivet inddrages i udvikling af interventionen. Det er nemlig vigtigt at få alle med helt fra starten, når indsatser skal udvikles – fra pedellen til politikeren – hvis vi skal lykkes med en forebyggelsesstrategi, der virker - også på lang sigt når forskningsprojektet er slut.

Hvis der skal være et velfungerende sundhedsvæsen i fremtiden, er en målrettet forebyggelsesstrategi afgørende

Vores Sunde Hverdag er et partnerskabsprojekt i regi af Det Sektorfri Forebyggelseslaboratorium. Laboratoriet er finansieret af regionerne og ledes af en styregruppe bestående af Sundhedsstyrelsen, KL, Danske Regioner, Sund By Netværket, PLO og de fem regioner. Formålet er at skabe en ramme for udvikling og afprøvning af nye forebyggelsesindsatser gennem partnerskaber på tværs af sektorer. Den viden, der skabes her, kan bruges til at vurdere, hvilke forebyggelsesindsatser der bør prioriteres. Men hvis de gode resultater fra forskningsprojekter i forebyggelse skal skabe varige forandringer og forbedre folkesundheden, kræver det politisk opbakning kommunalt, regionalt og nationalt.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: