Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.
Spørgeskema om automatisk oplæsningMens Socialdemokratiet har travlt med at hive raske mennesker ud af arbejdsmarkedet, er det langt mere interessant for Det Konservative Folkeparti at se på, hvordan vi undgår, at folk bliver syge og nedslidte.
Derfor vil vi som en del af vores finanslovsforslag nedsætte en forebyggelseskommission, som skal komme med forslag til, hvordan vi kan investere i forebyggelse for 250 millioner kroner om året.
Det er altafgørende, at vi handler nu.
For vi ser ind i en fremtid, hvor vores sundhedsvæsen kan risikere at bukke under for presset.
Vi risikerer altså ganske enkelt, at vores sundhedsvæsen ikke vil kunne følge med om få år
Frem mod 2030 vil antallet af folk over 75 år stige med omkring 230.000 personer, og der vil være markant flere borgere med psykiske og kroniske sygdomme, som vil have behov for hjælp fra sundhedsvæsenet. Vi risikerer altså ganske enkelt, at vores sundhedsvæsen ikke vil kunne følge med om få år.
Heldigvis findes der konkrete værktøjer, som vil virke – nemlig forebyggelse.
Jeg forstår godt, hvis nogle måske tænker, hvad vi skal bruge endnu en kommission til, men vi har faktisk i Det Konservative Folkeparti tidligere nedsat en forebyggelseskommission tilbage i 2009. Den kom med 52 forslag til, hvordan vi kunne give danskerne et sundere og længere liv.
Invester i forebyggelse
Lad mig komme med et par eksempler fra den tidligere kommission, der allerede er blevet til virkelighed.
Blandt anbefalingerne var, at prisen på cigaretter skulle op, at der skulle billedadvarselsmærkninger på pakkerne, og at det skulle være forbudt at ryge på uddannelsesinstitutionerne. Det er altså helt konkrete anbefalinger, der allerede er ført ud i livet, og som hver dag er med til at gøre, at danskerne lever sundere og længere.
Der bliver konstant råbt op om forbedringer i sygevæsenet, men vi skal bruge pengene klogt.
Når vi investerer i forebyggelse, giver vi både danskerne en bedre tilværelse, og vi giver sundheds- og plejepersonalet fri til at yde den bedst mulige omsorg for patienterne. Samtidig er det langt dyrere og sværere at behandle for kræft, end det er at forebygge, at folk overhovedet får kræft.
Vores forslag løser ikke alt. Men det er et skridt i den rigtige retning
Det er tvingende nødvendigt, for vores sundheds- og plejepersonale løber for stærkt allerede nu. Hvis ikke vi gør noget ved det, bliver problemet kun endnu større i fremtiden. Det er lige præcis derfor, at vi foreslår en forebyggelseskommission.
Vores forslag løser ikke alt. Men det er et skridt i den rigtige retning. Vi ønsker et sundhedsvæsen, hvor medarbejdere går glade på arbejde og et sundhedsvæsen, der også i fremtiden skal kunne tilbyde danskerne behandling i verdensklasse.
Så lad os nu komme problemerne i forkøbet i stedet for at handle på bagkant. Når vi ved, at vi kan forebygge en masse triste menneskeskæbner samt et sygevæsen, som bliver overbelastet, har vi en pligt til at handle. Vi kan ikke se passivt til, mens sundhedsvæsenet bliver løbet over ende.
Derfor skal vi have en kommission, som kommer problemerne i forkøbet.
Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Skriv kommentar