0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Anders Beich til Svend Hartling: Hvorfor hænger du de praktiserende læger ud som sabotører i disse krisetider?

Svend Hartling har alle årene været en vejspærring i beton, der forhindrede integration i sundhedsvæsenet, skriver DSAM-formand Anders Beich, der er imponeret over den tidligere koncerndirektørs evne til at tage fejl.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er svært at forklare, hvor galt afmarcheret den forhenværende koncerndirektør i Region Hovedstaden Svend Hartling er i den hårde kritik af almen praksis, han rejser i Sundhedsmonitor. Samtidig skal man altid overveje, om man vil svare på så underlødig en kritik som den, Hartling fremfører. Jeg har alligevel besluttet at gøre forsøget.

Svend Hartling afslører heldigvis ret åbenlyst, at han bygger sine udtalelser om sundhedsvæsenet på sine egne forhåbninger og nogle gamle fordomme. Embedsmænd, der lader følelserne råde i stedet for intellektet, gør ikke gavn. Godt, at Region Hovedstaden nu forhåbentlig kan se fremad i integration af de forskellige dele af sundhedsvæsenet, for i denne proces har Svend Hartling da i alle årene kun været en vejspærring af beton.

Efter at have rost sig selv for at indføre 1813 og Sundhedsplatformen, så skrider han til sin karakteristiske, nærmest rutineprægede nedrakning af almen praksis, ganske som vi kender det gennem mange år – helt forbenet er han, og måske har han ikke opdaget, at tiden er gået. Altid byggende på sine gamle fordomme og helt åbenlyst ikke informeret af fakta.

I denne proces har Svend Hartling da i alle årene kun været en vejspærring af beton

Når han bliver bedt om et eksempel på, at almen praksis er ineffektiv, så svarer han:

  1. at almen praksis intet har løftet i forbindelse med corona
  2. at almen praksis har meldt sig ud af systemet under pandemien
  3. at almen praksis har nægtet at modtage patienter, fordi det er for utrygt

Tre usandheder i en og samme svada. Det må være rekord – selv for Svend Hartling.

Derfor er alle tre påstande forkerte

Lad mig redegøre for, hvorfor han tager fejl.

For det første har almen praksis under pandemien løftet og løfter fortsat en kæmpemæssig opgave med fleksibel omstilling nærmest fra dag til dag – information, rådgivning, sortering, vurdering, henvisning til test, opfølgning på svar og beroligelse af nærmest hele befolkningen på telefon og video.

Faktisk har almen praksis været svært belastet af helt andre opgaver end vanligt med potentielt corona-smittede og de mange psykiske og sociale følgevirkninger af en pandemi. Men vi har samtidigt forsøgt at holde trit med de sædvanlige opgaver med at behandle og følge op på de patienter, der karakteriseres som risiko-patienter i forhold til covid-19, nemlig de gamle og dem med kroniske sygdomme. Så hvad kan motivationen dog være for at hævde, at egen læge intet har løftet i forbindelse med corona?

Tre usandheder i en og samme svada, og det må være rekord – selv for Svend Hartling

For det andet har almen praksis i alle faglige og organisatoriske fora deltaget aktivt og beredvilligt i at omstille sig fra uge til uge eller endda fra dag til dag under pandemien, og vi har afgivet konstruktive ekspreshøringssvar til snesevis af retningslinjer. Hvad er det for gamle fordomme, Hartling bygger sin påstand om, at almen praksis »kan melde sig ud af systemet« på? Er han bare uvidende, eller er han bevidst polemiserende med denne falske påstand?

For det tredje er almen praksis er blevet pålagt af myndighederne ikke at se de patienter, som under pandemien har været mistænkt for smitte. Vi har faktisk kæmpet for at få lov til at tage diagnostikken og visitationen tilbage for de mange patienter, som vi har været nødt til at sende videre, men som ikke passer i hospitalsregi, fordi de ikke er sorterede, før de bliver tilset der.

Det kan kun gå fremad efter Hartling

Hvorfor hænge hele praksissektoren ud som sabotører i disse krisetider?

Det er jo myndighederne, der har skønnet, at det ikke gik an at blande de potentielt smittede og så gamle og kronisk syge, der er i højeste risiko for alvorlig covid-19 i almen lægepraksis. Heldigvis har vi nu sandsynligvis, efter at have arbejdet for det nogle måneder, fået stillet hurtigere tests til rådighed for almen praksis, så vi kan tage den største del af visitation, diagnostik og omsorg for vores patienter tilbage i sikre hænder hos egen læge.

Hvorfor hænge hele praksissektoren ud som sabotører i disse krisetider?

Hartling er langt uden for skiven med sin beskrivelse af almen praksis som bemandet med læger, der nægter at modtage patienter. Det har simpelthen ikke været tilladt for os at se smittede og utestede måske-smittede, og man må igen undre sig over motivet til at fremføre disse usandheder.

Det kan kun gå fremad med samarbejdet mellem de forskellige dele af sundhedsvæsenet i Region Hovedstaden efter Svend Hartlings afgang. Vi er mange, der er lettede over at skulle slippe for en koncerndirektørs forkerte, uinformerede og nedladende påstande om almen praksis i fremtiden.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: