0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Signild Vallgårda: Mediernes billedvalg er med til at udskamme tykke mennesker

Tykke mennesker bliver i forvejen udskammet og diskrimineret. Medierne behøver ikke at bidrage til det, skriver professor Signild Vallgårda.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hvilket budskab ønsker et medie at sende, når det illustrerer en artikel om tykhed og tykke mennesker med et fotografi af to hovedløse tykke mænd eller drenge med bar overkrop og dellerne eksponeret?

Sundhedsmonitor bragte forleden en artikel om konferencer om overvægt, ulighed og kunstig intelligens med et sådant billede.

Hvorfor har de afbildede mænd ikke tøj på? Hvorfor må man ikke se deres ansigter?

Andre gange afbildes tykke mennesker bagfra eller med tøj, som tydeligvis er for småt. Hvorfor skal tøjet stramme?

Endelig er det rigtigt ofte, man i medierne ser tykke mennesker, der spiser mad, der betragtes som usund.

Hvorfor har de afbildede mænd ikke tøj på? Hvorfor må man ikke se deres ansigter?

Denne billedpraksis rejser tre overordnede spørgsmål: Hvorfor vælger medierne sådanne billeder? Hvad gør det ved vores billeder af tykke mennesker? Hvad gør det ved tykke menneskers selvopfattelse? Jeg har ikke svaret, men nogle bud på mulige forklaringer.

Kan påvirke læsernes opfattelse

Der kan i hvert fald være to grunde til mediernes billedvalg.

Redaktørerne opfatter tykhed som noget negativt og understreger det med billeder, som fremhæver det, der ikke passer med vores idealer og normer. Det budskab får de klart formidlet gennem billedvalget.

Det kan også være, at redaktørerne ser tykhed som så skamfuldt, at man vil skåne de stakkels tykke mennesker for at få deres identitet afsløret. Nu er jo tykhed ret umuligt at skjule, så det hensyn er måske ikke så relevant.

Billedvalget kan påvirke læsernes opfattelse af tykke mennesker, så de kommer til at se endnu mere negativt på de tykke. Samtidig kan de komme til at se på tykhed som noget skamfuldt.

Tykke mennesker bliver i forvejen i den grad udskammet og diskrimineret. Medierne behøver ikke at bidrage til det.

Vis de glade tykke mennesker

Endelig er det svært at forestille sig andet end, at tykke mennesker, som ser andre tykke mennesker udstillet igen og igen på en lidet flatterende måde eller med skjult identitet, kan få den opfattelse, eller nok snarere blive forstærket i den opfattelse, at tykhed er grimt. Noget, som man ikke kan være ved. Noget, som er skamfuldt.

Billedvalget kan påvirke læsernes opfattelse af tykke mennesker

Medierne kunne måske give deres bidrag til at ændre billedet af tykke mennesker ved at vælge billeder af tykke i almindelige hverdagssituationer og i situationer, hvor de udøver deres arbejde. Hvis de spiser, kunne det være frugt og ikke burgere. Medierne kunne finde billeder af smilende tykke mennesker i smukt tøj, når de skriver om tykhed. Billederne findes.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: