0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nils Lund Pedersen
Foto: Nils Lund Pedersen
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Diabetesforeningen: Investér i en bedre diabetesbehandling med moderne teknologi

De aktuelle finanslovforhandlinger skal bruges til at finansiere moderne sensorteknologi til blodsukkermåling, skriver Jørgen Andersen, formand for Diabetesforeningen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I februar var det lige ved og næsten for de mange med diabetes, der i mange år har haft et brændende ønske om at få tildelt en sensorbaseret glukosemåler.

Sundhedsordførerne fra både SF og DF pressede regeringen for en løsning, der skulle sikre alle med type 1-diabetes adgang til udstyret.

Men forslaget, der ellers havde et politisk flertal bag sig, faldt til jorden på grund af manglende finansiering, til stor ærgrelse og frustration for personer med diabetes, der dagligt kæmper med generne fra at skulle stikke sig i fingrene mange gange dagligt.

Nu står vi foran finanslovsforhandlingerne og Diabetesforeningen håber, at sundhedsordførerne vil tage bolden op igen.

Pengene værd

En af de ting, der blev efterspurgt fra politisk hold tilbage i februar, var nogle beregninger, som ikke kun inkluderede omkostninger til sensorer, men også medtog de sparede omkostninger ved forebyggelse af følgesygdomme og besparelse ved indkøb af udstyr til traditionel blodsukkermåling med fingerprikmetoden.

Det er ikke gratis, men for Diabetesforeningen er facit krystalklart: Der er tale om en solid og god investering

Disse tal har Diabetesforeningen fået Copenhagen Economics til at beregne for sig, og tallene taler deres klare sprog. Det er ikke gratis, men for Diabetesforeningen er facit krystalklart: Der er tale om en solid og god investering, som kan forebygge følgesygdomme, og som det er på tide, der skal skabes politisk opbakning til at foretage.

Hvilken løsning ville du vælge?

For at give lidt indblik i den effekt, investeringen i moderne teknologi vil have for personer med diabetes, kræver det lidt forklaring:

Forestil dig, at du mange gange om dagen skal stikke dig i fingeren, presse en lille bloddråbe ud på en papstrimmel, sætte strimlen i din måler og aflæse et tal på displayet, som bestemmer din fysiske aktivitet, din mad og om du skal tage en indsprøjtning med medicin eller ej.

Hvilken løsning ville du selv vælge? For langt de fleste ville valget være indlysende

Det er hverdagen for tusinder af danskere, der lever med diabetes, og derfor bliver nødt til at regulere deres blodsukker med insulin morgen, middag, aften og nat uanset om de er på arbejde, til børnefødselsdag eller familiefest eller bare slapper af på sofaen.

Og forestil dig så, at du kunne slippe for prikkeriet, de gennemstukne fingerspidser og blodet og i stedet blot aflæse displayet på din måler, som sad i bæltet. Eller at en lille sensor på størrelse med et par stablede femkroner, som var tapet på din overarm, hele tiden sendte de tal, du skulle bruge, til din mobiltelefon.

Hvilken løsning ville du selv vælge? For langt de fleste ville valget være indlysende, og det er det også for rigtig mange personer med diabetes, som brændende ønsker sig den sidstnævnte løsning.

Ikke unødvendig luksus

Der er altså ikke tale om en unødvendig luksus, når mennesker med diabetes drømmer om at få adgang til moderne teknologi. De ønsker adgang til en veldokumenteret bedre behandling, der vil gøre det markant nemmere og tryggere at leve med diabetes. Især for dem, der kæmper med at opnå et stabilt blodsukker. Det er også derfor, at diabeteslægernes faglige selskab, Dansk Endokrinologisk Selskab anbefaler, at alle med type 1-diabetes, der ønsker det, får en glukosesensor.

Derfor siger vi i Diabetesforeningen: Lad os gøre de moderne glukosesensorer til standard for alle med insulinkrævende diabetes. Vi håber, at der denne gang er politisk mod og opbakning til at investere i den moderne diabetesbehandling og gøre anbefalingen fra diabeteslægerne til virkelighed.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: