0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pr-foto
Foto: Pr-foto
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Svend Aage Madsen: Flere mænd end kvinder smittes og dør med corona – det er på tide at undersøge hvorfor

Coronavirus er stadig i Danmark, og smitten stiger. Nu er det på tide, at næste tiltag ud over at være rettet mod specifikke lokalområder med stor smittespredning også har fokus på de kønsmæssige aspekter ved smitte og sygdom, skriver ph.d. og forskningsleder Svend Aage Madsen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Nu stiger smitten, og der er med god grund meget fokus på lokalområder i bekæmpelsen af coronavirus. Men der er også andre parametre, som vi må have opmærksomhed på: Blandt andet at mænd stadig er hyppigst smittede og dør hyppigst.

Antallet af mænd i Danmark, der er smittet med coronavirus, er højere end antallet af kvinder – i forhold til, hvor mange af hvert køn der er testet. Men mænd er ikke blot oftere smittet.

Data fra Statens Epidemiologiske Overvågningsrapporter viser, at på hospitalsstuer landet over har flere mænd end kvinder været indlagt med covid-19, ligesom flest mænd har været indskrevet på intensivafdelinger: mænd udgør 56 procent af indlagte patienter med sygdommen og 73 procent af patienter på intensivafdeling med covid-19.

Når vi tager højde for demografien – dvs. sammenstiller antallet af døde med, hvor mange af hvert køn der er i de forskellige aldersgrupper – så dør der cirka dobbelt så mange mænd som kvinder smittet med covid-19.

Ikke til at komme uden om

Der er imidlertid stadig ikke handlet på disse markante kønsforskelle. Der er noget, der tyder på, at stigningen i smitte for tiden er størst blandt de unge. Hvis fordelingen for de unge er som for befolkningen generelt, at smittegraden for mændene er højere end for kvinderne, så er det jo også et vigtigt parameter for hvor og hvordan, der skal sættes ind.

Mændene må på banen i forskning, udredning, kampagner og andre tiltag.

For at gøre det præcist og effektivt, er det nødvendigt, at vi får kendskab til mænds og særligt unge mænds viden om symptomer på covid-19, hvordan man undgår at blive smittet, og hvad man skal gøre, hvis man får symptomer.

Vi må have indsigt i:

  • Om der er særlige grupper af mænd, der er sårbare og smittespredere
  • Hvordan vi kan være i dialog med mænd og særligt unge mænd om betydningen af at overholde de vigtige regler om afstand, forsamling, hygiejne mv.
  • Hvad der kan få mænd til tids nok at reagere på symptomer og gå til lægen
  • Hvordan tilbuddet skal være udformet, for at mænd hurtigst muligt faktisk søger hjælp
  • Hvordan man mest optimalt kommunikerer med manden, når han er i dialog med sundhedsvæsnet (læge og evt. hospital)

De problemstillinger er stadig ikke belyst nogen steder her mere end et halvt år efter pandemiens start.

Coronavirus er stadig i Danmark, og smitten stiger. Nu er det på tide, at næste tiltag ud over at være rettet mod specifikke lokalområder med stor smittespredning også har fokus på de kønsmæssige aspekter ved smitte og sygdom.

Her er mændene med mere smitte, større sygdomsfrekvens og overdødelighed ikke til at komme uden om.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.sundhedsmonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: