0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Martin Lehmann/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Lehmann/Politiken/Ritzau Scanpix
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Signild Vallgårda til Kræftens Bekæmpelse: Hvad er formålet med jeres kampagne?

Den film, Kræftens Bekæmpelse har produceret, kan ikke meget andet end at få tykke mennesker til at bekymre sig endnu mere om deres vægt. En del undersøgelser viser paradoksalt nok, at det netop kan bidrage til, at de tager yderligere på, skriver professor Signild Vallgårda.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Kræftens Bekæmpelse har valgt at bruge ressourcer på at lave en film med skuespiller Anders W. Bertelsen, hvor det eneste budskab er, at risikoen for at få kræft er større, hvis man er tyk.

Budskabet om, at det er sundhedsskadeligt at være tyk, er i årevis blevet udbredt.

Det forhold, at tykhed øger risikoen for diabetes, hjertekarsygdomme og muskelskeletlidelser, er sikkert ret alment kendt.

Nu laver Kræftens Bekæmpelse så en kampagne for, at tykke også skal blive opmærksomme på, at deres risiko for at udvikle kræft er større end de tyndes.

Man kan spørge sig, hvad formålet med kampagnen er?

Forestiller Kræftens Bekæmpelse sig, at hvis mennesker får dette at vide, vælger de at lade være med at blive tykke? Eller tror de, at det vil få mennesker til umiddelbart at gå i gang med at tabe sig? Begge dele er lidt håbløse projekter.

Det er næppe mange, der vælger at blive tykke. Tykke mennesker bliver ofte set ned på og udskammet. De har sværere ved at finde kærester. De lever ikke op til de dominerende kropsidealer. Alligevel vokser antallet af tykke mennesker støt. De negative aspekter forhindrer åbenbart ikke denne udvikling.

Betinget af de levekår

Der er flere med kort end med lang uddannelse, som er tykke. Dette sociale mønster er næppe resultat af det enkelte menneskes valg. Det er snarere betinget af de levekår og påvirkninger, man bliver udsat for. Derfor er det ikke nogen grund til at tro, at netop viden om risikoen for at få kræft skulle få færre mennesker til at blive tykke.

Men så kan de tykke vel bare tabe sig, så de slipper for at få kræft?

Hvis det var nemt at komme af med de kilo, man ikke ønsker at have, ville der helt sikkert være langt færre tykke mennesker. Desværre viser rigtig megen forskning, at det er uhyre svært eller rettere umuligt for de allerfleste at opnå et varigt vægttab.

Skal man opnå, at færre bliver tykke, er det næppe oplysning og gode råd, som er vejen frem

Næsten alle kan tabe endda ret mange kilo, men næsten alle vil også inden for kortere eller længere tid tage det tabte på igen.

Den film, Kræftens Bekæmpelse har produceret, kan derfor ikke meget andet end at få tykke mennesker til at bekymre sig endnu mere om deres vægt, hvilket en del undersøgelser paradoksalt viser, kan bidrage til, at de tager yderligere på.

Oplysning og gode råd virker ikke

I den tekst, som ledsager filmen, skriver Kræftens Bekæmpelse, at det handler om, at vi skal undgå at blive tykkere. Men det er ikke det, man får med sig, når man har set filmen. Det man får med sig er kun viden om, at overvægt indebærer den næststørste risiko for kræft.

Skal man opnå, at færre bliver tykke, er det næppe oplysning og gode råd, som er vejen frem.

Der skal ske ændringer i vores omgivelser. Sværere adgang til sukkerholdige drikke og anden fedende mad gennem afgifter, mindre forpakninger mv. Mere fysisk aktivitet i skolen, bedre muligheder for aktiv transport som gang og cykling. Og sikkert meget andet, som vi ikke har viden om endnu.

Den film, som den Kræftens Bekæmpelse netop har udsendt, bringer os næppe nærmere målet om lavere kræftforekomst.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere: