0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Martin Lehmann/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Lehmann/Politiken/Ritzau Scanpix
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Er det en god ide at opfordre tykke mennesker til at tabe sig?

Når man gør mennesker opmærksomme på, at de vejer for meget, kan det paradoksalt nok bidrage til, at de tager på i vægt, skriver professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab Signild Vallgårda i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Sundhedsstyrelsen har udgivet en række forebyggelsespakker til kommunerne med råd om, hvordan de bør forebygge.

En af dem handler om overvægt.

Styrelsen skriver, at »man bør undgå at kategorisere borgere med overvægt som unormale, men derimod bruge et bredt normalitetsbegreb.«

Trods dette bruger styrelsen konsekvent begrebet normalvægt om en BMI på mellem 18,5 og 25, hvilket må siges at være et ret snævert normalitetsbegreb. Den skriver, at alle med en BMI over 25 er overvægtige. I ordet overvægt ligger jo også et budskab om, at det er for meget. I det følgende vil jeg alligevel bruge Sundhedsstyrelsens begreber om normalvægt, moderat overvægt og svær overvægt, fordi det er dem, de fleste kender.

Man vil altså henvende sig til mennesker, som end ikke er moderat overvægtige, men som man tror kan blive det

I forebyggelsespakken opfordrer styrelsen kommunerne til at opspore mennesker, som er tykke eller risikerer at blive tykke, fordi høj vægt kan være sundhedsskadeligt. Målet er, at forhindre vægtstigning og gerne også opnå vægttab.

»Tidlig opsporing af overvægt har til formål at identificere borgere med særlig risiko for at udvikle henholdsvis moderat og svær overvægt med henblik på at tilbyde en tidlig indsats,« står der i forebyggelsespakken om overvægt.

Man vil altså henvende sig til mennesker, som end ikke er moderat overvægtige, men som man tror kan blive det. Borgerne skal tilbydes hjælp. Men det fremgår ikke klart, hvad hjælpen skal bestå i, og det er der måske en god grund til, fordi der ikke er mange eksempler på indsatser over for overvægt, hvis nytte kan dokumenteres.

Der kan være flere grunde til at overveje, om man overhovedet skal opspore og henvende sig til mennesker, som man synes vejer for meget.

1. Er det den rigtige målgruppe, man henvender sig til?

Når der skrives om overvægt – blandt andet af Sundhedsstyrelsen – handler det både om det, der kaldes moderat overvægt (BMI 25-30) og svær overvægt (BMI over 30). Moderat overvægt fører ikke til højere dødelighed end en vægt i den lavere ende af den såkaldte normalvægt. En BMI på 27 er gennemsnitligt det bedste, hvis det handler om dødelighed.

Ved at sige, at over halvdelen af befolkningen er overvægtig, fremstår problemet som massivt

Ved at sige at over halvdelen af befolkningen er overvægtig, fremstår problemet som massivt. Hvis man nøjedes med at tale om dem, der har en BMI over 30, hvor dødeligheden er højere, ville det handle om en sjettedel af befolkningen, det er stadigt mange, men langt færre.

Styrelsen taler i mine øjne problemet unødigt op ved at medregne de såkaldt moderat overvægtige. Alle moderat overvægtige bliver ikke med tiden svært overvægtige.

2. Kan man tabe sig?

Ja, stort set alle kan tabe sig, men stort set alle tager også mindst det tabte på igen. Derfor er det oftest futilt og medfører en unødig plage at opfordre mennesker til at tabe sig.

Hvis mennesker så ovenikøbet kun er såkaldt moderat overvægtige, er der ikke nogen særlig sundhedsmæssig grund til at gøre forsøget.

3. Skader man mere end man gavner?

En del undersøgelser har efterhånden vist, at de som synes, at de er overvægtige, tager mere på i vægt, end de som ikke ser sig som overvægtige, uanset hvad de vejer. Det vil sige, at man, ved at gøre mennesker opmærksomme på, at de vejer for meget, paradoksalt nok kan bidrage til, at de tager på i vægt.

Det fremgår af undersøgelserne, at de, som ser sig selv som overvægtige, gør flere forsøg på at tabe sig og tager mere på over tid.

Før man har viden om veldokumenterede indsatser, som kan reelt hjælper de tykke mennesker, der ønsker at tabe sig, bør man nok lade være med at henvende sig til dem og opfordre dem til vægttab.

De gode intentioner er der givetvis, men det er ikke nok.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Læs mere